Wednesday, September 23, 2015

Prăjitură Deliciu cu fructe de pădure

Prăjitura asta a început ca un pariu făcut cu mine însumi. De ce? Pentru că o colegă a intrat în birou cu o bucată dintr-o prăjitură cumpărată, mi-a arătat-o, m-a pus să o gust, apoi mi-a zis: „nu știu ce conține, nici cum se face, dar vreau o tavă. Puteți?“ Și, cu un tupeu aproape inconștient, am spus „Da“. Și, nu că vreau să mă laud, dar prăjitura mea a ieșit mai aromată și mai pufoasă decât originalul! Se topea pur și simplu în gură și avea un gust de lapte și fructe de pădure… care sigur o să vă înnebunească și pe voi…  


Ingrediente blat:
6 ouă
75 grame de zahăr
2 linguri de miere
3 linguri de lapte
150 ml ulei
3 linguri griș
3 linguri făina
3 linguri cacao
1 ½  lingurițe praf de copt
esență de rom
un praf de sare

Ingrediente cremă:
200 ml lapte condensat
200 ml frișcă lichidă (preferabil Creme Patiserie)
250 grame mascarpone
câteva picături esență de portocale
1 plic gelatină
40 grame de zahăr pudră

Ingrediente jeleu fructe:
400 grame fructe de pădure
100 grame zahăr
½ plic gelatină 

Încingeți cuptorul la temperatură medie (180 de grade) și tapetați tava cu hârtie de copt. Gălbenușurile se mixează spumă cu cele 75 de grame de zahăr, apoi, treptat, se adaugă mierea, laptele și esența de rom, se omogenizează, apoi se toarna uleiul treptat, mixând în continuare.
Faina se amestecă cu cacaua, grișul și praful de copt, și se adaugă peste gălbenușuri, omogenizând bine. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, se adaugă peste compoziția anterioară și se amestecă ușor, cu o spatulă, de jos în sus.
Compoziția se împarte în trei, și se toarnă în tava pregătită anterior, se nivelează și se bate de 2-3 ori de masă pentru a ieși bulele de aer. Se dă la cuptorul încins, la foc mediu, pentru 15-20 de minute, până trece testul cu scobitoarea. Se scoate din tavă imediat și se lasă pe foaia de copt. La fel se procedeaza și cu celelalte două blaturi. 
Pentru cremă, se pune la înmuiat gelatina în 10 linguri de apă rece. Laptele condensat se toarnă într-un vas, și se adaugă zahărul și mascarponele. Gelatina se topește și se adaugă peste cremă și se omogenizează bine. Se bate frișca apoi se adaugă peste compoziția de lapte, se amestecă și se dă cel puțin 30 de minute la rece, apoi treceți la asamblarea prăjiturii.
Între timp, pregătiți într-o cratiță fructele și zahărul pentru jeleu și lăsați-le vreo 10 minute să lase zeamă. În același timp puneți la înmuiat și gelatin în 5 linguri de apă rece.
Din cremă se opresc 6 linguri, iar restul se împarte în două părți egale. Se desprinde hârtia de copt de pe unul din blaturi, se așează blatul pe o altă hârtie nouă de copt. Se toarnă prima cantitate de cremă, deasupra se pune al doilea blat, a doua cantitate de cremă și apoi blatul numărul 3, peste care puneți crema oprită inițial și nivelați bine. Dați la rece până faceți jeleul de fructe.
Puneți pe foc cratița cu fructe și lăsați să fiarbă 4-5 minute. Dizolvați gelatina și turnați-o peste fructe (dar nu imediat ce o luați de pe foc, ci după ce s-a răcit puțin, că altfel nu se mai întărește). Lăsați totul să se răcorească încă vreo 8-10 minute, apoi turnați jeleul peste prăjitură și dați la rece, preferabil până a doua zi.

Tăiați-o cubulețe și mâncați-o singuri. Nu de alta, dar dacă invitați și pe alții la degustat s-ar putea să nu mai aveți ce mânca, atât de bună este!

13 comments:

  1. Buna ziua!
    Foarte interesanta reteta. Am o rugaminte. Ce dimensiune avea tava in care ati copt blatul!mult succes!

    ReplyDelete
  2. Buna ziua, multumesc pentru apreciere. E vorba de tava normala de copt prajituri, adica 25x33cm.

    ReplyDelete
  3. Poate fi servită pe post de tort?
    Necesită însiropare blatul?
    Vă mulțumesc

    ReplyDelete
  4. Da, poate fi servita pe post de tort si nu, nu necesita insiropare blatul, pentru ca este suficient de subtire incat sa isi traga singur, din compozitia de mascarpone, atata „zeama“ cat crede el de cuviinta.

    ReplyDelete
  5. aceasta prajitura e foarte gustoasa sm mincat si eu si o apreciez mult

    ReplyDelete
  6. Buna ziua!
    Fructele pot fi congelate? Si de asemenea la ce va referiti cu laptele condensat? Laptele folosit la cafea?
    Multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună ziua. Da, fructele pot fi și congelate. Nu, găsiți lapte condensat la orice super sau hypermarket.

      Delete
  7. La crema spuneti "Gelatina se topește și se adaugă peste cremă". Cum anume se topeste?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună ziua. Intr-o craticioara cu coada puneți 100 ml de apa rece, peste care presărați plicul de gelatina. Lăsați sa se înmoaie cam 5 minute. Adăugați încă 25 ml apa rece, amestecați, și țineți deasupra ochiului de aragaz (cam la 10 cm) pina compoziția devine clara. Apoi turnați gelatina topită peste crema și continuați. Succes și poftă bună.

      Delete
  8. Minunat explicați domnule bucătar !! Tot respectul.

    ReplyDelete