Sunday, March 8, 2015

Deliciu cu mascarpone, cremă de vanilie și zmeură

Pentru prieteni speciali, întotdeauna facem câte ceva special. Cum ar fi un tort delicios cu zmeură, mascarpone și cremă de vanilie, pe un blat în două culori.

Pentru blat, găsiți reteta aici. Ideea e că împărțiți compoziția în două, una rămâne albă, în alta puneți cacao. Coaceți blaturile separat, le lăsați să se răcească, le puneți unul peste celălalt și tăiați cercuri. La îmbinare, folosiți pentru blatul de jos, alternativ, câte un cerc obținut din fiecare culoare, iar blatul de sus va ieși invers. Adică, dacă jos aveți blat maro-alb-maro-alb-maro, sus veți avea blat alb-maro-alb-maro-alb.
Pentru crema de vanilie, aveți nevoie de 2 gălbenușuri, 2 linguri de zahăr, 5 ml esență vanilie, 1 lingură amidon de porumb, 300 ml lapte și 200 ml lapte condensat. Puneți cei 500 ml de lapte la fiert. Între timp bateți bine gălbenușurile cu zahărul, până obțineți o cremă, Adăugați vanilia și amidonul și omogenizați. Turnați apoi laptele fierbinte și frecați bine, până obțineți o cremă fină. Lăsați să se răcească puțin.
Între timp, puneți 250 gr de zmeură, împreună cu 4 linguri de zahăr, la foc. Amestecați să nu se ardă zaharul, și fierbeți cam 5 minute. Dați la o parte și blenduiți. Opriți 2 linguri de crema de zmeură, restul turnați peste crema de vanilie. Puneți la înmuiat 10 grame de gelatină în puțină apă, iar după 5 minute dizolvați-o pe foc mic, fără să fiarbă. Turnați gelatina peste 250 grame de mascarpone, puneți 3 linguri de zahăr pudră și amestecați bine. În compoziția de mascarpone înglobați ușor crema de vanilie și zmeură și omogenizați bine. Adăugați frișca bătută (nu mai mult de 200 ml), amestecați bine, și turnați 80% din cremă peste primul blat (aflat în forma de tort!). Puneți blatul doi, apoi restul de cremă. Dați la frigider pentru 15-20 de minute, timp în care înmuiați ale 10 grame de gelatină în puțină apă, și urmând procedeul de mai înainte, o topiți. Apoi o puneți peste cele două linguri de zmeură pe care le-ați oprit și amestecați bine.

Scoateți tortul din frigider, turnați deasupra jeleul de zmeură, și dați iar la rece minim 4 ore.
Ornați cu frișcă și zmeură glasată.

No comments:

Post a Comment