Thursday, January 15, 2015

Totul sau aproape totul despre condimente și ierburi aromatice (I)



Mâncarea este întotdeauna mai bună atunci când este condimentată corespunzător. Iar după ce vă însușiți informațiile de bază despre condimente și plantele aromatice, vă veți bucura cu adevărat de gătit. Iar mâncarea va avea cu siguranță un gust și o aromă mai bune, și vă veți impresiona prietenii, familia, colegii.

Dacă aveți sugestii legate de modul/moduri de a folosi un anumit condiment sau anumite ierburi aromatice, sau despre condimente care ar trebui adăugate, nu vă sfiiți, aveți la dispoziție secțiunea de comentarii. Nu de alta, dar atunci când există colaborare, lucrurile sunt mai bune, nu?

Generalități
Cele mai multe ierburi aromate pot fi găsite uscate sau proaspete și poate fi folosite în ambele variante, fără probleme. Vorbim aici despre frunze, semințe, coajă, rădăcini, etc. În varianta uscată, unele dintre ele sunt considerate în mod normal un condiment. Ierburile proaspete sunt ideale pentru garnituri , oferind o aromă îndrăzneață. Având proprietăți aromatice puternice, sunt perfecte și pentru fripturi și sote-uri, sau tocate și amestecate în diferite alimente, cum ar fi piureul de cartofi.

Ierburile proaspete pot fi cumpărate la ghiveci și păstrate la loc luminos și răcoros, sau tăiate și ținute la frigider, în pungi cu fermoar și cu un prosop de hârtie umedă înfășurat în jurul tulpini. Pătrunjelul, coriandrul și busuiocul, toate se păstrează frumos și proaspete cu această metodă!

Ierburile uscate sunt ideale atunci când sunt utilizate cu ulei (sau unt, grăsime) sau apă. În acest fel ele pot uleiul sau infuza lichidul de gătit. Pentru a trezi aromele acestora, striviți-le ușor între degete înainte de a le folosi. Sau zdrobiți-le într-un mojar! Pentru că cele mai multe dintre ierburile aromatice își pierd din aromă atunci când sunt uscate (cum este cazul busuiocului, salviei sau oregano-ului), tendința este să folosim o cantitate mai mare pentru a obține o aromă puternică. De aceea este important să gustați mereu din mâncare, și să adăugați puțin câte puțin din aceste ierburi, până obțineți gustul dorit.

Condimentele sunt aproape întotdeauna folosite în stare uscată. Acestea pot fi găsite întregi (piper, nucșoară, scoarță de scorțișoară, diverse semințe, rădăcini) sau măcinate/zdrobite. Pentru că sunt mult mai aromate decât ierburile, condimentele au tendința de a acoperi restul mirodeniilor, de aceea trebuie avută foarte mare grijă la folosirea lor. În ceea ce privește depozitarea condimentelor, cel mai bine este să fei ținute departe de aer, căldură, și lumina soarelui. Vor dura mai mult în acest fel.

De săptămâna viitoare, voi publica, în ordine alfabetică, câte ceva despre aproape toate condimentele și ierburile aromatice!

No comments:

Post a Comment