Thursday, January 10, 2013

Tort „LiMa”



Ingrediente:
Blat: 6 oua, 6 linguri apa, 6 linguri ulei, o cană de zahăr, o cană și jumatate de făină, un praf de copt, 2 linguri cacao
Cremă: 300 grame ciocolată albă, 300 grame ciocolată amăruie, 20 grame unt, 20 grame unt de arahide, 400 ml frișcă lichidă
Ornat: 100 ml frișcă, pastă de zahăr

Preparare:
Blat: Se separă ouăle. Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul și se bat din nou. Gălbenușurile se adaugă unul câte unul și se înglobează în albuș. Se adaugă uleiul și apa, apoi făina și praful de copt, și se omogenizează. Se împarte compoziția în două părți egale, în una dintre ele adăugându-se cacaua. În forma tapetată cu hârtie se toarnă alternativ un strat de blat maro, unul de alb. Se dă la copt în cuptorul încins, la foc potrivit, până se rumenește ușor deasupra (testul scobitorii trebuie trecut!) Se lasă să se răcească și se taie în două.
Cremele: Pentru crema maro, se topește ciocolata amăruie pe baie de abur, se adaugă untul și 20 ml de alcool la alegere. Se bat bine 200 ml de frișcă și se înglobează în ciocolata topită. Se lasă să se răcească puțin. Pentru crema albă, se topește ciocolata albă (tot pe baie de abur), se adaugă untul de arahide și câteva picături de lichior de cafea. Restul de frișcă se bate tare și se înglobează în ciocolată. Se lasă să se răcească puțin.

Asamblare:
Peste primul blat, însiropat după gust, se așează alternativ cremele, având grijă să puneți cremă albă peste blatul negru și crema neagră peste platul alb. Se pune blatul de deasupra și se dă la rece vreo 2-3 ore.

Decorare:
Frișca se bate tare și se întinde uniform peste tort. Se îmbracă apoi tortul în pastă de zahăr, după imaginaţia fiecăruia. 

No comments:

Post a Comment