Sunday, February 12, 2012

Tort cu ciocolată, vanilie și vișinată



Ingrediente:
Ptr. blat: 4 ouă, 150 gr unt, 150 gr zahăr, un praf sare, 75 gr ciocolată cu lapte, 100 gr migdale măcinate, 75 gr nuci măcinate, 50 gr pesmet, un praf de scorțișoară.
Ptr. cremă: ½ plic gelatină, 310 ml lapte, ½ plic budincă de vanilie, 50 gr zahăr, 325 ml frișcă, 40 ml vișinată, 50 gr ciocolată neagră, 50 gr unt

Mod de preparare:
Blatul: Bateți untul cu zahărul, apoi adaugați pe rând gălbenușurile și ciocolata topită. Înglobați apoi migdalele amestecate cu nuca, pesmetul și scorțișoara, iar la final albușurile bătute spumă cu un praf de sare. Turnați aluatul într-o formă tapetată cu hârtie de copt și coaceți aprox. 40 de minute, la foc potrivit, în cuptorul încins. După ce e copt, îl scoateți, îl lăsați să se răcească şi-l tăiaţi în trei. Înainte de umplere, însiropaţi uşor, cu puţină cafea neagră, primele două blaturi.
Crema: Pentru crema albă, înmuiați gelatina în 50 ml apă rece. Amestecați 3 linguri de lapte cu praful de budincă și turnați peste 220 de ml de lapte în care ați pus zahărul și care a început să fiarbă, lasând întregul amestec să dea puțin în clocot. Adăugați gelatina dizolvată și lăsați să se răcească. Când e rece, se pune vișinata și 200 ml de frișcă bătută și se omogenizează.
Pentru crema de ciocolată se încălzesc restul de frișcă (125 ml), de lapte (cca 60 ml) și ciocolata bucățele până se topește ciocolata. Se amestecă bine și se lasă să se răcorească, apoi se înglobează în untul bătut.
Peste primul blat se pune crema albă, apoi al doilea blat și crema de ciocolată. Se ornează cu cacao, ciocolată rasă și frișcă. Se lasă la rece cel puțin 2 ore.

Mod de servire
Se servește rece, cu un păhărel de vișinată (ptr doamne) și cognac (pentru domni).

2 comments:

  1. Radu, 150 g sare? E o greseala? Fara zahar?

    ReplyDelete
  2. Nu, mi-a sarit cursorul la editare. e vorba de 150 gr zahar si un praf de sare. Multumesc pentru trasul de mineca, facut corectura necesara.

    ReplyDelete