Saturday, February 11, 2012

Tort Belcolade

Un tort excelent, care poate satisface deopotrivă gustul iubitorilor de Diplomat și al celor care preferă torturile de ciocolată.




Ingrediente:
Ptr. blat: 6 ouă, 6 linguri zahăr, 1 plic cremă Ole de ciocolată
Ptr. cremă: 600 gr ciocolată albă, 1250 ml frișcă, 2 plicuri întăritor frișcă, 3 plicuri gelatină, 20 ml esență vanilie, 250 gr ciocolată amăruie, 500 gr vișine din compot.
Ptr. decor: 100 gr cremă de ciocolată, 50 gr ciocolată amăruie

Mod de preparare:
Blatul: Gălbenușurile se freacă cu zahărul, se adaugă plicul de cremă Ole, iar la final albușurile bătute spumă. Se toarnă într-o formă mare tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul încins, la foc mic, circa 30 de minute, până trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor, se lasă 10 minute la răcorit, apoi se scoate din formă și se lasă să se răcească bine.
Crema: Gelatina se pune la înmuiat în 200 ml apă. 450 ml de frișcă se pun la fiert împreună cu ciocolata albă ruptă bucățele, pe baie de abur, și se amestecă până se topește ciocolata. Se adaugă gelatina înmuiată și se mai amestecă până se dizolvă, apoi se dă la răcit. 600 ml de frișcă, împreună cu plicurile de întăritor, se bat bine. Se adaugă apoi, puțin câte puțin, vanilie și crema de ciocolată răcită.
Separat, se fierb în 200 ml de frișcă lichidă, tot pe baie de abur, cele 250 gr de ciocolată amăruie, până se topește ciocolata. Se lasă să se răcească, apoi se bate cu mixerul până aproape își dublează volumul.
Forma în care s-a copt blatul se tapetează cu folie și se toarnă jumătate din crema albă. Se fac apoi niște dungi din crema neagră, între care se pun vișinele din compot. Deasupra se pune restul de cremă albă și apoi blatul însiropat cu zeama de la compot. Se dă la rece cel puțin 6 ore.
Tortul se răstoarnă apoi pe un platou și se ornează pe margini cu crema de ciocolată, iar deasupra cu ciocolata amăruie topită.

Mod de servire:
Tortul se servește rece, alături de un pahar de vin roșu sec sau de un pahar de cognac (whisky), după preferință.


12 comments:

  1. iar gustul e pe masura aspectului, pe bune!

    ReplyDelete
  2. da arata intradevar arata bine!felicitari pt.realizare!

    ReplyDelete
  3. A iesit bestial doar liniile de ciocolata au lăsat de dorit :( promit insa ca data viitoare sa fie perfecte. ..;)

    ReplyDelete
  4. cu ce se poate inlocui plicul de creme Ole?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cu 2 linguri cacao, 2 linguri faina si o lingurita bicarbonat/praf de copt

      Delete
  5. Multumesc pentru reteta! Fac acest tort de 4 ani, acum este tortul meu de revelion. Si nu se compara cu ce se gaseste pe piata pentru ca acasa ai posibilitatea sa folosesti ciocolata mai buna. Anul acesta insa cred ca am gresit cumparand Smantana pentru frisca de la Dorna. Trebuie mai multa atentie cand se bate, pentru ca se face unt imediat daca o bati un pic prea mult, dar pana la urma a fost totul OK. Pe contul meu de FB, Elis Con, vedeti poze cu primul tort, la revelionul 2014. Nu le "am" cu ornatul... :D

    ReplyDelete
  6. Bună . As avea nevoie de niste lămuriri . Vreau și eu să fac acest tort, însă vreau să știu dacă de folosește smântână pentru frișcă , sau frișcă lichidă . Într.un comentariu e menționată smântână pentru frișcă . Mulțumesc

    ReplyDelete
  7. Puteți folosi și smântână pentru frișcă, insa in acest caz trebuie să folosiți un tel pentru bătut și nu mixerul, că să nu aveți surpriza că ați bătut un pic mai mult și s-a făcut unt. Eu folosesc frișcă lichidă.

    ReplyDelete
  8. In loc de crema ole ce asi putea pune

    ReplyDelete
  9. Am răspuns puțin mai sus la aceasta întrebare. Puteți înlocui cu 2 linguri cacao, 2 linguri făină și o linguriță bicarbonat sau praf de copt.

    ReplyDelete